..::Insan-Insan Terpilih::..

p/s : (mohon diperiksa kebenarannya supaya tidak menimbulkan fitnah dan jahiliyah)

Dunia pergerakan memang sedang mempersiapkan insan-insan terbaik yang akan menjunjung tinggi kalimat Allah di muka bumi ini. Ikatan mereka hanyalah ikatan yang satu yaitu akidah yang sama, kalimat tauhid yang sama.

Insan-insan inilah yang nantinya yang akan mengembangkan semangat dakwah dan jihad di dunia ini. bukan hanya Malaysia, kerana cita-cita ini sangatlah kecil bila hanya diukur dengan sebuah negara Malaysia. Islam harus berjaya di seluruh dunia, dan seluruh penghuninya dengan syariah yang nyata.

Insan-insan ini tumbuh terus-menerus, semakin lama semakin berkembang., menambah di seantero negeri dengan semangat yang sama, semangat perubahan ke arah yang lebih baik. Akhlak baik, tutur kata juga baik. Inilah modal yang akan membuat kita menjadi agen pengubah ke depan. [agent of change]

“Demi masa.Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian,kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal shaleh dan nasihat menasihati supaya menaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.”

[al’ Ashr : 1-3]

seharusnya kita saling menasihati dalam kebaikan dan kesabaran. Saling memotivasi dan melengkapi. Bergandingan tangan menjalankan program bersama yang dengan izin Allah kesannya sangat besar untuk ummah, bukan semangat untuk saling menjatuh antara yang lain.

Inilah kerinduan yang sudah lama dinantikan. Melihat satu kesatuan barisan insan-insan pilihan, menggenggam bara menjadi generasi ghuraba yang rela berkorban untuk Allah memilih kita menjadi insan-insan pilihan itu. menginfakkan harta dan menfkahkan harta jiwa untuk berjuang demi Islam yang tercinta.

“Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta, benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi derajatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan.”

[At-Taubah: 20]

kini saatnya menyiapkan hati untuk mengerti,bahwa perjuangan akan memerlukan kita untuk serius. Serius mencari ilmu dan serius mengamalkannya. kini pula bagi jiwa rela untuk kita berkongsi dan berkorban untuk saudaranya dengan hati yang tulus tanpa merasa rugi dan nestapa.

Kini saatnya saling merelakan setiap apa yang kita miliki. menyisihkan ego supaya kita berkongsi ilmu untuk kebaikan amal yang kita rintis bersama. mengayunkan langkah, menguatkan genggaman tangan maju ke medan sebenar.

Hari-hari kita adalah hari-hari yang harus kita maknai dengan kebaikan dan kesungguhan. Detik demi detik harus kita bayar dengan amal shalih yang tanpa lelah. Torehkan amal kebaikan dan bekerjasamalah. Peganglah tali Allah sekuat tenaga, Niscayah Allah akan membalas amal kita.

wallau’alam

razif mohamed

Kampung Sessang,Sarawak

(13/11/2011-8:06pm)

Advertisements

About razifbinmohamed

" Saya adalah pengembara yg mencari kebenaran. Saya adalah manusia yg mencari erti sebenar kemanusiaan. Saya adalah seorang warganegara yg impikan sebuah negara yg dihormati, merdeka, tenteram dan hidup harmoni di bwh naungan Islam yg murni." " Saya hanyalah ibarat seorang yg memahami rahsia hidupnya. Sembahyangku, ibadatku,hidupku dan matiku hanya utk ALLAH tuhan sekalian alam, tiada yg mempersekutui NYA. Inilah yg diperintahkan kpd saya dan saya salah seorang yg menyerahkan diri."
This entry was posted in ~coretan bicara~. Bookmark the permalink.

2 Responses to ..::Insan-Insan Terpilih::..

  1. nadirah says:

    merelakan diri utk berda di dalam saff berjuangan memerlukan mujahadah yang tinggi.tanpa disedari dari mujahadah itu insan2 terpilih ini akan diuji dan ditapis oleh Allah.. hanya yang berjaya mengharungi dan ujian dan terus istiqamah itulah benar2 insan terpilih..kata tuan guru haji abdul hadi awang dalam kuliah jumaatnya yang lepas(11/11/2011), semasa beliau mengulas mengenai nabi Allah musa, “oleh sebab itu Allah jadikan perjuangan dalam kebenaran itu bukan sesuatu yang pendek kerana ingin menapis golongan yang benar2 berada dalam jalannya.”

  2. nabilla hani bt mohamed ramly says:

    Saya adalah insan yang diperlihatkan keajaibannya..iaitu langit terbuka.bercahaya waktu imsak sebelum azan Subuh…iaitu waktu masjid di wangsa maju, kl..memasang surah al-kahfi…sungguh kejadian itu mengajak saya mencari2 ilmu di dalam internet, buku2 dn mencari2 siapa diri saya di sisi Allah…persinggahan saya sebentar di dlm ruangan ini…menghubungkan saya dengan hati yang sangat cintakan Allah…sungguh ilmu Allah terlalu luas…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s