~usrah~

Alhamdulillah sambutan maal hijrah d Nilai N.9 berjalan dengan lancar….selesai solat isya’ d Masjid Putra Nilai, jiwa2 yang terikat dengan dakwah islam bertemu…. telah diadakan Usrah bersama Akhi Hafiz…

Usai merungkai definisi jemaah… kemudian sesi terbuka  berucap….

“perkara yg paling susah antara perkara2 yg susah utk dilakukan makhluk yg bergelar manusia ialah berubah ke arah kebaikan dan sebab itu kita perlukan jemaah”

 

Maka berlaku diskusi ttg formula utk berubah ke arah khair(kebaikan)..

1)carilah sahabat yg baik. carilah shbt yg fhm kita, sperti fahamnya Saidina Abu Bakar thdp kesayangan beliau, baginda nabi SAW.

2)perancangan yg baik. kita mestilah merancang kmudian disusuli dgn keazaman yg tinggi utk mlakukan perubahan itu.

“Siapa gagal merancang, merancang kegagalan.”

3)carilah suasana atau keadaan yg baik, jika mahu cari kawan yg baik, pergi masjid. cthnya, suasana majlis ilmu @ suasana usrah

4)positive thinking. kita haruslah mbuat dream yg spesifik yg jelas ke arah kbaikan.bila kita yakin dan berusaha utk mdapatkannya, insyaAllah akan di perkenankan. jdkan mati syahid sbg dream kita, mudah2an Allah pkenankan. siapa yg x mahu husnul khatimah, sahabat2?? …

“begin with end in mind”

5)letakkan seluruh kebergantungan kita kpd Allah Ta’ala. yakinlah bhwa hanya Allah yg memegang hati2 kita. “kun fayakun!”. dan percayalah, bahawa segala yg Allah takdirkan terjadi pada kita adalah ketentuan yg terbaik sarat hikmah yg Allah pilih utk kita. mgkin hikmahnya kita x nampak terus, mgkin ianya hikmah yg long-term skit sampai pd kita. maka bersabarlah!pd setiap mata yg mbaca. amik iktibar dr kisah lalu.

“MARI BERUBAH KE ARAH YG LBIH BAIK…!!!”
alhamdulillah, setakat ini sahaja perkongsian kpd semua (yg sy smpt salin, n dapat hadam).Semoga pkongsian kefahaman ini mberi manfaat kpd semua.

Salam maal hijrah!!!
dah 11 muharam da…!! hehe…

wallahu’alam

Advertisements

About razifbinmohamed

" Saya adalah pengembara yg mencari kebenaran. Saya adalah manusia yg mencari erti sebenar kemanusiaan. Saya adalah seorang warganegara yg impikan sebuah negara yg dihormati, merdeka, tenteram dan hidup harmoni di bwh naungan Islam yg murni." " Saya hanyalah ibarat seorang yg memahami rahsia hidupnya. Sembahyangku, ibadatku,hidupku dan matiku hanya utk ALLAH tuhan sekalian alam, tiada yg mempersekutui NYA. Inilah yg diperintahkan kpd saya dan saya salah seorang yg menyerahkan diri."
This entry was posted in ~coretan bicara~. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s